<   2007年 12月 ( 8 )   > この月の画像一覧

 

Hands-on Cooking Class 2

Hello.
How’s your Christmas Holiday?
こんにちは。
クリスマスはいかがお過ごしでしたか。

On last Saturday, we had the second hand-on class for
this twelve-series of our class. I actually enjoyed cooking
with other two students. It was my very first experience
to cook in front of people with talking. But, somehow,
it was much more comfortable than just talking in a same situation.
先週の土曜日ですが、2 回目の調理実習がありました。私も生徒さん二人と一緒に、
楽しく料理できました。人に見られながら、しゃべりながら、そして質問されながら
調理するのは初めての経験。自分でも不思議だけど人前で話すだけよりも
緊張しなかったです。

c0148962_2384213.jpg
Menu:
Pumpkin soup, Boiled turnip bean-curd,
Water-sautéed vegetable with pine nuts sauce,
Roasted turnip leaf for condiment,
Boiled keel, Brown rice with sea vegetable,
Deep-fried tofu with shitake mushroom sauce,
Turnip press salad & Buckwheat crape with tofu cream


Every dish was excellent!!
I made pumpkin soup which was not enough thickness due to
much water. As I practiced to make crapes with Eric’s iron
crape pan a few days before the class, I did great job!
Sanae advised me to add a pinch of sea salt for tofu cream,
then the taste was little sweeter.
どれも本当に美味しかった~♪
私のスープはちょっと水分が多すぎて、とろみがなくなってしまったけど。
そば粉のクレープは調理実習の2日前にエリックさんのクレープパンで
練習させてもらったおかげで、うまくできました!! 
豆腐のクリームは草千(さなえ)先生のアドバイスで、塩をちょっと加えたら
甘みが増して美味しくなりました。

I would like to say thank you for Sanae, my class mates and Mico, assisted us a lot during this cooking class.
草千先生、クラスのみなさん、アシスタントをしてくれたMicoさん、ありがとうございました。
[PR]

by studio-mugen | 2007-12-28 15:43 | クッキング・クラス  

Missing Japan

On December 18th, I took the Japanese traditional cuisine, "Osechi" cooking class in macrobiotic way by Marie Yamaguchi. I really thought that Japan had a great culture and tradition.
When I was little, I hated those new year food, but everything we ate at class was so tasty and beautiful at the same time. I should try the recipes.

For our new year cafe on January 5th, we will do our best in making "Osechi". We hope you will enjoy them.

2007 will almost end. At this time of year, I am always homesick.
This year especially, since I took this Japanese traditional cuisine class, I miss Japan more...

12月18日、山口眞利枝先生のマクロビオティックおせち料理クラスに参加して、改めて日本文化のすばらしさに気がつきました。
そして子供のころはおせち料理が嫌いだったけど、クラスで食べたお料理はどれも美味しくって、見た目もすごくきれいで作りたくなるものばかりでした。

1月5日のニューイヤー・カフェでみなさんに喜んで頂けるよう、スタッフ一同、心を込めておせち料理を作りたいと思います。

もうすぐクリスマス、そして今年ももうすぐ終わりです。
この季節になると日本が恋しくなるのですが、今年は特におせちを食べて日本が懐かしくなりました。

Love,
Mico
[PR]

by studio-mugen | 2007-12-22 10:43 | スタッフ日記  

Osechi Cooking Class

We had Osechi (Japanese Traditional New Years Food) Cooking Class by Marie Yamaguchi, from Hiroshima.
18日は広島からいらっしゃった、山口眞利枝先生のおせち料理クラスの日でした。

For those Japanese people who have been living overseas for long-time, you keep away from Osechi or the way of authentic Japanese New Year celebration. Yes, it’s talking about me. I just cooked Ozoni, rice-cake soup for New Year.
海外生活が長い人にとって、おせち料理や新年の祝いごとに縁遠くなっているのでは?
私もそんな一人。お雑煮は毎年欠かしたことはないけれど。

Marie brought us the wonderful macrobiotic OSECHI recipes, visually beautiful for celebrating a New Year, wonderful tastes, and good for health!!!
今回眞利枝先生が教えてくださった品々は、新年を祝う料理ということで見た目が美しく、
とてもおいしく、そして身体にも良いものばかり。

She said that Osechi cooking have handed down from mother to
daughter(s). It reminded me cooking Osechi dishes with my mom…
おせち料理は母から娘たちへ受け継がれえていくお料理だと。
それを聞いて思い出しました、母とおせち料理を作ったことを。

She missed her hometown, near Kyoto, just before a New year. So that we went to a depertment store in Ginza, Tokyo to get some Kyo-Yasai(Veggies grown in Kyoto). It was very hard to get these around Tokyo area at that time. Now days, we can shop via internet.
Isn't it great that Osechi has not changed at all; even the times have totally changed?
お正月前になると、ふるさと(京都の近く)が恋しくなるのか、
毎年銀座のデパートまで京野菜の買い出しに行ってたんですよね。
当時、関東付近ではなかなか手に入らなかったので。
今なら、インターネットで買えるのに。
おせち料理って変っていないんですよね~、時代が変わっても...。

Marie wore a Japanese-style apron. She’s very gentle, graceful and warm-hearted person.
眞利枝先生は割烹着を着て登場。とても物腰がやわらかく、上品で温かい方でした。Sanae was translated this class for English speakers.
アメリカ人の生徒さんもいらしたので、草千先生が通訳をしてくださいました。

c0148962_11211319.jpg


See, the beautiful Osechi. Everything was so yummy and made me happier♪
見てください、この美しい仕上がりを。そして、どれも美味しかった~、幸せ♪

c0148962_11233730.jpg


You can taste some of Osechi at New Year’s Café, January 5th! Let's celebtate New Year with us!

新年1月5日のカフェで今回習ったおせち料理のいくつかを召し上がって頂く予定です。
ぜひ、マクロビオティックのおせち料理を味わいながら、新年を祝いましょう♪

Love,
Junko
[PR]

by studio-mugen | 2007-12-20 11:53 | クッキング・クラス  

Candle Night Café with Soy Candles Dec. 22nd

Here is the information on our next cafe day.
Hope you can come join us for this holiday season...

Saturday, December 22nd

“Love, Eric“Love, Eric” Candle Night Café with Soy Candles
:: Celebrating Winter Solstice ::

Do you know how much energy we’d save if we all use candles once or twice a year? Come by this candlelight celebration for winter solstice. Enjoy Soy Candle Night Special vegan macrobiotic style miso nabe (Japanese clay pot dish seasoned with miso), sweets and tea.
We are using only soy candles for our candle night café. They are safer and cleaner than petroleum-based paraffin candles and environmentally friendly, too. Your participation with a soy candle will be appreciated.
Soy candles can be purchased at our café.
Gift of a soy tea light candle for each participant before leaving.
Our meditation room is open for your self-meditation.
*Please bring your own cushion, if you'll be doing meditation.

Time: 5:30-9:30pm
Place: Sanae’s Garden (Eric & Sanae’s home)
2610A 23rd St. Santa Monica, CA 90405
Fee: As donation (cash only)
1) Macrobiotic style miso nabe with tea : donation $10
2) Sweets with tea : donation $10
3) Combination of 1) & 2) : donation $18
*Menus are subject to change according to organic farmer’s market availability without notice.

*Please reserve with the names of guest(s), order, and your email address by December 18th by e-mail at events@LoveEricInc.com

*Space is limited for 30 guests. Reservation will be closed without notice once the space is full.
c0148962_11405280.jpg

12月22日(土)
ソイキャンドルで楽しむキャンドルナイト・カフェ for 冬至
〜冬の始まりに感謝して〜

 原子力発電を奨励したブッシュ大統領のエネルギー政策に反対して、2001年5月にカナダで起きた「自主停電運動」が始まりとなったキャンドル・ナイト。今では世界各地で声を掛け合い、日時をあわせて電気を消す事で省エネルギーの実現を、忙しい日常から離れ、大事な家族や友達とキャンドルを灯して集う事で、いつもと違うスローな夜を共有できる、エコロジー・ムーブメントとして静かに広がっています。
  Love, Eric Inc. / スタジオmugenでは冬至の夜にちなんで、キャンドル・ナイト・カフェを皆さんと楽しむ事で、環境保全への啓蒙を深めるイベントとして私達なりに賛同したいと思っています。カフェでは環境に優しいソイキャンドルのみを使用します。出来ればソイキャンドルをご持参ください。
 ソイキャンドルの販売もありますので、購入する事が可能です。やわらかなソイキャンドルの灯りの下でベーガン・マクロビスタイル味噌鍋、スイーツとお茶などを皆でエンジョイしましょう。
 セルフ・メディテーションの為のメディテーション・ルームもこの日オープンしています。
*メディテーションに参加する方は座布団またはクッションをご持参下さい。
帰り際にソイ・ティーライト・キャンドルをプレゼント。

時間:5:30pm-9:30pm
場所:at Sanae's Garden(私達のサンタモニカの自宅の庭)
   2610A 23rd St.
   Santa Monica, CA 90405
料金:ドーネーションとして現金のみ
1)マクロビスタイル味噌鍋とお茶:$10
2)マクロビスイーツとお茶:$10
3)1)と2)のセット:$18

*要予約:12月18日までに参加者全員のお名前、ご注文、代表者のEメールアドレスを明記の上、events@LoveEricInc.com までメールでご予約下さい。

*限定30名様。定員になると予告なしに申し込みを閉め切らせて頂きますので、予めご了承下さい。
[PR]

by studio-mugen | 2007-12-15 11:48 | エコ・クラフト(手作り)  

My favorite things

Look! Aren't they beautiful?
I sometimes take a flower arrangement class at my favorite flower shop.
I’d love to make a Christmas wreath, but unfortunately this class was full.
So, I visited the shop and bought a small Christmas arrangement for myself.
見てください、きれいでしょ!
私はたまにですが、大好きなお花屋さんでフラワーアレンジメントを
習っています。クリスマスリースを作りたかったのですが、クラスはいっぱいだった
ので、そのお店に行ってクリスマス風アレンジのお花を私自身のために買いました。
私もこんなにうまくできればいいのだけれど。。。

c0148962_16591093.jpg


Yesterday, I made some soy candles and arranged with dry-nuts.
I put empty jars for my tomorrow's project.
Excited to think what I'm going to make next!!
昨日、ソイキャンドルを作ったので、ドライ木の実と一緒にアレンジ。
明日、また作る予定なので、新しいジャーを置いておきました。
次は何を作ろうかと考えるだけで、ワクワク♪

c0148962_1723376.jpg

We have a soy candle making class on Dec 17, 7:30pm.
Check our website!
12月17日7時半から、ソイキャンドル作りのクラスがスタジオmugenでありますよ。
詳細はウェブサイトでチェックしてくださいね。

Love,
Junko
[PR]

by studio-mugen | 2007-12-13 17:31 | エコ・クラフト(手作り)  

Our co-workers

At studio mugen, we work with Eric & Sanae's family = 4 beautiful golden retrievers, 2 sweet cats and 2 fish.
Just being with them is a therapy for us. They relax us and it's fun to spend time with them.

スタジオmugenではエリックさん、草千(さなえ)さんの家族である4匹の美しいゴールデンリトリバー、2匹のスイートな猫ちゃん、そして2匹の魚に囲まれて仕事しています。一緒にいるだけで癒されるし、リラックス出来るし、楽しいです。
c0148962_10275822.jpg


The profiles of the golden girls & 2 cats are already on our website, so I put a photo of one of the fish. The other one is yellow and smaller than this one.
They love Romaine lettuce! So do you? It's good in sandwiches...

If you want to know more about the dogs and cats, please visit our website at www.LoveEricInc.com.

ゴルデンガールズと2匹の猫ちゃんのプロフィールは私たちのウェブサイトに載っているので、2匹の魚ちゃんのうち1匹の写真を載せてみました。もう1匹は黄色でこの子より小さいです。2匹ともレタスが大好き。あなたも? ちなみに特に好きなのが、Romaine lettuceという種類です。サンドイッチに入れるとおいしいです。

ここのワンちゃん、猫ちゃんについては www.LoveEricInc.com でご覧いただけますよ。

Love,
Mico
[PR]

by studio-mugen | 2007-12-12 10:58 | ペット家族  

Knit(crochet) Cafe Open

I'm going to open "Knit (crochet) Cafe" on Dec. 20 at Studio mugen.
私、Junkoが12月20日にスタジオmugenにてニットカフェを開催します!!

Join us this event, if you love knitting, or love to start knitting but don’t know how to do it... No worries, I will help you!
We'll prepare for you a macrobiotic dessert, apple crumble, for tea time.
編み物が好きな方、かぎ針編みを始めてみたい方、一緒にやりませんか。
おやつには、マクロビデザート(アップルクランブル)を用意していますよ。

Sanae and I will make a body scrubber with 100% organic hemp.
草千(さなえ)先生と私は100%オーガニックヘンプ(麻)の糸で
ボディースクラバーを作る予定です。

Ask us for details: events@LoveEricInc.com.
詳細は events@LoveEricInc.com までお願いします。

Love,
Junko
[PR]

by studio-mugen | 2007-12-09 18:39 | エコ・クラフト(手作り)  

Pet Classes & Hands-on Cooking Class

Last Saturday, December 1st, we had a pet cooking class and a hands-on class at studio mugen. 
先週の土曜日(12月1日)、スタジオmugenではペットクッキング・クラスと実習のクラスが行われました。
c0148962_12304767.jpg

There were 4 students who are studying pet care from Japan.
Our 4 golden girl joined the class, and we had a great time.
They are so interested in the all natural pet food that Sanae made.

ペットクッキング・クラスには日本でペットケアを学んでいる4人の方が参加。
4匹のゴールデン・ガールズも一緒になって和やかな雰囲気でした。
草千(さなえ)さんの作るオールナチュラルのペットのご飯にみなさん興味津々でしたよ。

The next was the hands-on cooking class.
c0148962_1233383.jpg

It was a lot of fun!
Two students created menu and cooked at class.
The dishes they made were so beautiful and tasted so good!

次に行われた調理実習はとてもたのしく皆さん、エンジョイされたようです。
生徒さんがメニューをクリエイトして作ったお料理は見た目も美しく、とってもおいしいものでした。

The next day, December 2nd, Sanae had a class on "Natural Pet Care" in Pasadena.
102 student from Japan participated in the class.
Sanae had a lecture with one of her golden girls, Kin and there were a demo on pet massage.

翌日12月2日にパサデナで行われた『ナチュラル・ペットケア』のクラス。こちらには102人の生徒さんがいらっしゃいました。草千(さなえ)さんは
ゴールデンのキンちゃんと一緒にレクチャー。キンちゃんがモデルになってマッサージのデモンストレーションも。
c0148962_12344690.jpg


There are more events and classes coming in December!
12月もまだまだクラス、イベントが続きま〜す。
[PR]

by studio-mugen | 2007-12-06 12:41 | pet class/フード